Дуб як складова частина
природного фонду України
1. М О Г У Т Н І Й К Р А С Е Н Ь
Дуб — рід з родини букових. Відомо
близько 45 видів дубів. Дуби — дерева теплолюбні, найкращі для них умови — в
Лісостепу. На Волині поширений дуб звичайний. У наших краях дуб непогано переносить
зимову холоднечу, але він страждає від сильних морозів. Так узимку можна почути дивні звуки, схожі на постріли.
Це «стріляє» дуб: від морозу раптом тріскається кора, утворюється глибока рана
— розколина вздовж стовбура. Вона довго не загоюється, а коли, нарешті,
заростає, залишається рубець. Такий довгий шрам, що виступає назовні, дуже
нівечить і дерево, і деревину.
У багатьох європейських народів
дуб вважається священним деревом. Йому поклонялися стародавні греки. Свого
головного бога — Зевса — вони зображували з вінком із дубових листків на
голові. Дуже шанували це дерево прадавні слов'яни. Наймогутнішому богові — громовержцеві
Перуну — присвячували вони дуб. І ніхто без дозволу волхвів не міг зрубати те,
що оберігалося «небесним володарем».
А скільки казок та легенд
пов'язані з дубом! На ньому росли золоті жолуді та молодильні яблука, на гілках
жили русалки, а під його корінням переховували скриню, де було захоронено
смерть Кощія. Оспіваний в народних думах та піснях дуб є символом молодого
козака.
Людину завжди вражала величність
дубів, їх довговічність, міцність, живучість. А невміння пояснити деякі
природні явища породжувало страх та прагнення приписати незрозуміле
надприродним силам. Дуб з непохитністю, що гідна старійшини лісу, протистоїть
бурям.
З мужністю витримує дуб і навали
комах. Коли полчища гусені навесні з'їдають усе листя, він незабаром оновлює
свій одяг. Серед літа можна побачити дуби, в яких по краях крони виділяються
«букетики» молодих світлих листочків. Отже, іноді бруньки дерева розпускаються
і влітку. У нашій місцевості ці літні пагони — не таке вже й рідкісне явище.
Навіть на пні свіжозрубаного дерева невдовзі виростає велика кількість молодих
пагінців. Не шкодять дубові й тимчасові затоплення, коли гине багато інших
дерев.
Нерідко дуб, як найвище,
найкрупніше дерево в лісі, стає громовідводом. Тоді його стовбур у тріщинах і
шрамах, що тягнуться від верхівки до самого низу.
2.Д У Б – Д О В Г О В І Ч Н Е Д Е
Р Е В О
Найдовговічнішим
деревом у українській флорі є дуб. У сприятливих умовах місцезростання висота
його може перевищувати 40 метрів, а діаметр — два метри. 300—500 років для нього — вік поважний, але далеко не межа. Вважається,
що максимальний вік дуба — до 2000 років, але таких довгожителів у нашій
країні немає . Недаремно давньоримський учений
Пліній Старший порівнював вік Всесвіту з віком дуба. Найстаріший
у Волинських лісах дуб росте біля села Волошок Ковельського району, йому 600
років; висота становить 25 метрів, діаметр стовбура — два з половиною метри.
Тут же — 500-літній дуб (діаметр стовбура—1,2 метра). Дуба такого ж віку можна
побачити поблизу села Овадного Володимир-Волинського району (діаметр стовбура
— 2,8 метра), а також — у дев'ятому кварталі Дубечнівського лісництва Ратнівського
лісгоспзагу. Групи 300—350-літ-ніх дубів зустрічаються в Луцькому,
Локачинському, Старовижівському районах. Усі дерева-довгожителі охороняються.
Велетенський
дуб звичайний росте в Любешівському парку. При обмірі в 1992 році висота його
сягала 29 метрів 75 сантиметрів. Окружність стовбура біля землі становила 7,42
м, а на висоті 1м. – 5,45 м. Вік дуба біля 400 років. Ще один дуб в цьому ж
парку у висоту досягає 26,45м. Окружність стовбура на висоті 0,2м від землі
становила 6,56м, на висоті 1м – 5,35м.
3.В Л А С Т И В О С Т І Й В И К О Р И С Т А Н Н Я
Д Е Р Е В И Н И Д У Б А
Деревина дуба — важка й тверда,
пружна й міцна, легко колеться, помірно розтріскується, добре полірується, має
гарну текстуру. Використовують деревину для виготовлення меблів, паркету,
різьбярських виробів. Всюди, де потрібна довговічність та міцність,
використовують дуб. Нижні вінці дерев'яних споруд, кораблі, шахтові та гідротехнічні
будівлі роблять з цього дерева. Його деревина не має запаху, тому бочки з неї
під олію, оцет, найвищі сорти вина — найкраще сховище.
Має дубова деревина ще одну цінну
властивість: вона добре зберігається у воді, навіть стає ще міцнішою. Завжди
дуже цінилися, та й досі ціняться, так звані «морені» дуби. Вони багато віків
пролежали на дні річки. Стовбури ці надзвичайно тверді й міцні, майже зовсім
чорні. Ви, можливо, звертали увагу на те, що коли в стовбур дуба забити цвях,
то невдовзі від нього поповзе по поверхні темна «змійка». На зрізі дубового пня
ви теж можете побачити темні розводи. Справа в тому, що деревина дуба дуже
багата на дубильні речовини, а вони з солями заліза чи інших металів, які завжди
бувають у воді, дають темні важкорозчинні
сполуки. Звідси й «змійки», звідси й розводи. Коли деревина перебуває у воді
протягом багатьох років, ці сполуки осідають у ній, заповнюючи пори, ніби
цементують її.
Недаремно дубильні речовини своєю
назвою зобов'язані дубові. Вони містяться в усіх частинах дерева. Особливо
багато їх у корі. Кора і деревина дуба — основна сировина для виготовлення дубителів.
Ще стародавні римляни для вичинки шкір використовували кору дуба. З прадавніх
часів на Русі вислови «дубити» і «класти в дуб» означали вимочувати шкуру в
дубовій корі.
У наш час відомо багато мінеральних
дубителів. Та все ж таки дубильні речовини рослинного походження, серед яких
дубовим належить почесне місце, зберегли свої позиції. Їх світове виробництво
набагато перевищило 3 мільярди тонн на рік.
Дубильні властивості кори дуба
використовують і в інших галузях. Екстракти кори перешкоджають розвитку
гнильних бактерій та грибів. Відвари кори допомагають при запаленні ясен, при
ангінах та опіках, при отруєнні солями важких металів.
4.Р І С Т І Р О З В И Т О К В Е Л Е Т Н Я
У молодому віці дуб росте
повільно, особливо на відкритому місці. Коли вершинка деревця не затінена, а з
боків є добра тінь, то воно росте інтенсивніше. Недарма серед лісівників
побутує приповідка: «Дуб любить рости в шубі, але з відкритою головою».
Паросток спочатку безлистий,
згодом на ньому з'являється типове дубове листя. Першого літа він досягає
висоти 10—15 сантиметрів (за рахунок поживних речовин, які містяться в
жолуді). А довжина кореня однорічного дуба перевищує метр. Молоде деревце
боїться і спеки, і холоду, і вітру, і затінення. Але з часом стає витривалішим
і швидко набирає сил. У 15—20 років швидкість росту дуба збільшується — річний
приріст становить понад метр. Ширококронними і крислатими стають ті дерева, що
ростуть поодиноко. Їхній стовбур короткий і товстий, гілки розлогі, починаються
майже від землі. А в густому лісі дуби виглядають по-іншому — високі, з
вузькою, стиснутою з боків кроною, гілки починаються високо. Кора дуба, якому
вже за 40 років,— темно-сіра, з глибокими поздовжніми тріщинами; до того вона
світла і гладка. Нерідко на 40 метрів
підноситься його товстий стовбур з темно-сірою корою, вкритою поздовжніми
тріщинами. Крона дуба нагадує величезне шатро, яке тримається міцними гілками.
Коріння у нього більш могутнє, ніж у будь-якого листяного дерева (становить
майже чверть усієї маси дерева). Воно займає велику площу, проникає на велику
глибину, досягає водоносних, шарів ґрунту.
5.В Е Г Е Т А Т И В Н І І Г Е Н Е Р А Т И В Н І О Р Г А Н И
Д У Б А
Дуб звичайний має дві форми —
ранню й пізню. Листки в раннього дуба з’являються у квітні, а в пізнього на
два-три тижні пізніше. Вони видовжені,
з тупими округлими лопатями і неглибокими вирізами між ними, звужені донизу,
сидять на коротких черешках. Один гектар діброви несе на своїх гілках майже 2,5
тонни листків. Уявіть собі, який скарб лягає щороку восени на землю в наших
лісах! І от виведено нову породу шовкопряда, який віддає перевагу листкам
нашого північного дуба, не гребуючи також грабом, вербою і навіть березою.
Великі прибутки дає цей шовкопряд.
У листі дуба міститься пігмент, з
якого роблять фарбу для вовни та валяних виробів.
Восени на листках дубів часто
можна побачити зеленувато-жовті кульки, міцно з’єднані з листком. Вони з’являються
там, де на початку літа маленька комаха — галиця — обрала місце для вирощування
свого потомства. Вона проколює своїм яйцекладом листок і відкладає в його
тканині яйце. Листок відповідає на таке вторгнення бурхливим ростом і утворює
наріст — гал. Якщо акуратно розламати таку кульку, то всередині можна побачити
маленького білого черв’ячка — це і є личинка галиці. Гали більш як наполовину
складаються з дубильних речовин, здебільшого з таніну. Гали ще називають
чорнильними горішками. Ще за часів хрестових походів до Європи прийшов спосіб
приготування чорнила з галів. Досить до відвару їх додати залізного купоросу,
як утворюється стійкий розчин густого чорного кольору. Цікаво, що залізний
купорос і відвар галів — рідини майже безбарвні, а від поєднання їх дістають
цілком чорну рідину!
Дуб, як і всі рослини, виділяє
леткі речовини — фітонциди. Уже давно помічено, що повітря дубових гаїв цілюще
впливає на тих, у кого підвищений кров'яний тиск. Значно поліпшується їх стан,
нормалізується сон. Отже, відпочинок під кроною дуба — це добрі ліки.
Це дерево однодомне. Весною дуб розпускається
пізніше, ніж багато інших деревних порід. Боїться приморозків. Цвіте одночасно
з розпусканням листя. На ньому розвиваються і чоловічі, і жіночі квітки.
Чоловічі, або тичинкові, квітки зібрані в пониклі тонкі жовтувато-зелені сережки,
що цілими пучками звисають з гілочок, а жіночі, маточкові, групками по 3 — 5 на довгих квітконосах сидять
у пазухах верхніх листків. Жіночі квітки теж зеленуваті, але з
малиново-червоною верхівкою, розміщені по одній — три штуки на кінцях тоненьких
стебелець, де виростають жолуді. Гектар дубового лісу дає їх до півтори тонни.
6.П Л О Д И Д У Б А
У травні дуб цвіте. З квіток
розвиваються плоди — горіхи, всім відомі жолуді. У достиглих жолудях міститься
багато води, а коли вони підсохнуть, втрачають схожість, гинуть. Тому й природа
подбала про них: опадаючи пізно восени, вони лягають у вологе листя, зимують
під снігом, який захищає їх і від висихання, і від морозу. А навесні жолуді
починають проростати.
Із жолудів давня людина пекла
хліб. При розкопках на Україні в селищах, вік яких перевищує 5000 років,
археологи знайшли піч, де збереглися відбитки жолудів на глині. Дуб — піонер
серед хлібних рослин! Звідси і йде повага до нього, його слава. У жолудях
багато крохмалю, а жиру — як у доброму молоці. Гектар дубового лісу може дати
до 3 тонн жолудів. Правда, вони гіркі. Але ж відомо багато способів усунення їх
гіркоти. Для приготування борошна зібрані жолуді перебирають, сушать, очищають
від шкірок, подрібнюють на шість — вісім часточок. Потім два — три дні їх
вимочують у воді, міняючи її протягом доби чотири — п'ять разів. Після
вимочування жолуді проварюють у свіжій воді, висушують, подрібнюють, мелють чи
товчуть на борошно; якщо до такого борошна додати 10—15 процентів зернового,
можна спекти смачний і поживний хліб. З нього випікають коржики, оладки, печиво.
Хотілося б віддати належне плодам дуба:
це вони в тяжкі воєнні роки в багатьох областях країни давали людям гіркуватий
хліб і врятовували від голодної смерті.
З жолудів готують кавовий напій.
Достиглі плоди очищають від шкірки, подрібнюють, сушать, підсмажують до
темно-коричневого кольору, перемелюють у кавовому млинку. Жолудева кава добре
тамує спрагу. Вона корисна хворим на серце, дітям, вагітним жінкам.
Жолуді — улюблена їжа диких і свійських
тварин, їх заготовляє білка, з апетитом поїдають сойки і качки, на жолудях
пасуться в дібровах олені, а для кабана вони — найголовніший корм.
Дуби плодоносять не щороку.
Врожай на жолуді повторюється, як правило, через чотири — сім років. Опадають
жолуді восени, після перших приморозків. Їх споживають звірі і птахи, а ті, що
залишаються, «перезимують» і проростуть наприкінці весни — на початку літа.
Жолуді — улюблена їжа диких і свійських
тварин, їх заготовляє білка, з апетитом поїдають сойки і качки, на жолудях
пасуться в дібровах олені, а для кабана вони — найголовніший корм.
Дуби плодоносять не щороку.
Врожай на жолуді повторюється, як правило, через чотири — сім років. Опадають
жолуді восени, після перших приморозків. Їх споживають звірі і птахи, а ті, що
залишаються, «перезимують» і проростуть наприкінці весни — на початку літа.
|